След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при

...
След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при
Коментари Харесай

Как ще повлияе на цените въвеждането на еврото


„ След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е сред 0,3% и 1,4% в другите страни ", Това разяснява в  „ Здравей, България ” по NOVA Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.  

" Никой не може да каже дали това е разследване от въвеждането на европейската валута или е обвързвано, да вземем за пример, повишаването на горивата. Немската статистика демонстрира към 1% инфлация ", посочи той. 

“Твърдения за противоположното са приказки от вида „ една баба споделила “. Има повдигане на цените в резултат на възстановяване на живота на хората, това е конвергенция ", счита още той.

По-голямо повдигане на цените е имало при услугите – да вземем за пример при фризьорите. Но нормално е до 1% на година най-много “, разяснява той и даде образец с прибалтийските страни, които последно влязоха в еврозоната, където инфлацията е била  сред 0,5% и 0,6% ”.

Според Дацов, въвеждането на еврото „ ни вкарва в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и е добър тласък да си довършим структурните промени, които отлагаме в последните години. Което и държавно управление да се пробвало да прави структурни промени, си е отивало. “

 „ Ако влезем в ЕRM2 за българина нищо няма да се промени, само че държавното управление ще бъде по-стимулирано да прави промени и повода да понесем по-леко финансовата рецесия, бяха еврофондовете “ сподели той в умозаключение.

„ Аз не съм склонен, че няма да се вдигнат цените. Това, което коства 99 стотинки, към този момент ще коства 99 цента. 

В Германия имаше една голяма инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха ”, разяснява доцент Банчо Банов, учител в Софийския университет „ Свети Климент Охридски ”. 

„ Инфлационният потрес ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, до момента в който заплатите на българите се напаснат към новите цени ”, счита той. 

„ По време на прехода, на България й се случиха две несгоди – едното е Валутният ръб, а другото ще бъде – приемането на еврото.

Еврото не се вкара преди десетилетия, тъй като тогава управляващите знаеха, че това ще разцепи Европейски Съюз. Ние се причисляваме към една разпадаща се валута, влизаме в Европа на две скорости, където по-силният може да „ изяде “ по-слабия “ счита проф. Банов.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР